Τα «αντικαταθλιπτικά της φύσης»

Τι είναι τα «αντικαταθλιπτικά της φύσης» και λειτουργούν πράγματι; Μπορούν η ηλιοφάνεια, ο διαλογισμός και το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα να θεραπεύσουν όλες τις ασθένειές σου; Όχι, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση κάποιων συμπτωμάτων.
Ποια θεωρούνται αντικαταθλιπτικά της φύσης;
- Ο ήλιος
- Το καλό σεξ
- Το δάσος
- Ο ωκεανός
- Ο διαλογισμός
- Οι σωστές αναπνοές
- Η άρση βαρών
- Οι καλοί φίλοι
- Περπάτημα 8-10 χιλιάδες βήματα
- Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Βοηθούν στα αλήθεια την κατάθλιψη;
Λοιπόν, αυτό εξαρτάται. Εάν πάσχεις από κλινική κατάθλιψη ή πιο σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτά τα πράγματα από μόνα τους μπορεί να μην επαρκούν. Αλλά σε γενικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένων όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, η έκθεση στη φύση, η κοινωνική ενασχόληση, η άσκηση, καθώς και πράγματα που σου προκαλούν ευχαρίστηση όπως το σεξ, μπορούν όλα να υποστηρίξουν θετικά την ψυχική υγεία ενός ατόμου και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Η ορολογία έχει επίσης σημασία, καθώς δεν είναι απολύτως ακριβής η αναφορά σ’ αυτά τα ενισχυτικά της διάθεσης ως αντικαταθλιπτικά. Τεχνικά, ο όρος αντικαταθλιπτικά αναφέρεται συγκεκριμένα σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καταστάσεων και διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο χρόνιος πόνος και ο εθισμός. Έτσι, ίσως θα ήταν πιο ακριβής μια πιο γενική αναφορά, όπως εναύσματα της φύσης που απελευθερώνουν ορμόνες ευεξίας στον εγκέφαλο και το σώμα σου.
Οι παραπάνω συνήθειες και συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση για να μειώσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα για πολλά άτομα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ευημερίας ενός ατόμου.
Άλλες μέθοδοι για τη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων
Οι ακόλουθες συνήθειες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης:
- Ο επαρκής ύπνος
- Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού καθημερινά
- Η θετική προοπτική των πραγμάτων
- Η εύρεση σκοπού και η ένταξη σε μια κοινότητα
Αλλά δεν αρκεί να έχεις μια λίστα με τις επιλογές σου για μια γρήγορη δόση ντοπαμίνης. Το πραγματικό όφελος έρχεται με τη διατήρηση των συνηθειών ακόμα και όταν οι συνθήκες αλλάζουν και η ζωή γίνεται πιο δύσκολη.
Πρέπει να βρεις τρόπους να δημιουργήσεις τις καταστάσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν, ακόμα και για παράδειγμα να σηκωθείς, να ντυθείς και να κάνεις μια βόλτα στη φύση στη μέση του χειμώνα ή να βελτιώσεις τον φωτισμό στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σου. Μην αφήνεις την κούραση και το άγχος να σε κάνουν να παραμελείς τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα και που σου δίνουν χαρά. Ακόμα και όταν το περιβάλλον γύρω σου αλλάζει προσπάθησε να βρεις τον τρόπο να προσαρμοστείς.
Πότε χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός ειδικού;
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
- Αισθήματα θλίψης, κενού ή απελπισίας
- Διαρκής κόπωση
- Διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που σας άρεσαν παλαιότερα
- Αίσθημα αναξιότητας
- Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή αυξημένες λιγούρες και αύξηση βάρους
- Συχνές αυτοκτονικές σκέψεις ή σκέψεις αυτοτραυματισμού
Εάν έχεις συμπτώματά που διαρκούν για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, μπορεί να διατρέχεις κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης. Καλό θα ήταν να προγραμματίσεις ένα ραντεβού μ’ έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή να αναζητήσεις έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο για να αξιολογήσουν την κατάστασή σου.
Ακόμα και αν πιστεύεις ότι δεν χρειάζεσαι θεραπεία, η συζήτηση μ’ έναν ειδικό μπορεί να σε βοηθήσει να εκτιμήσεις καλύτερα το πως αισθάνεσαι και το γιατί αισθάνεσαι έτσι. Ξεκίνα με τα απλά πράγματα, αν όμως δεν δεις καμία αλλαγή στη διάθεσή σου, τότε καλύτερα να ζητήσεις βοήθεια. Μην το αμελείς, πρόκειται για την ζωή σου και την γενικότερη ευεξία σου!
Πηγή: The Fit Founder