Αν βρίσκεσαι σε φάση προ εμμηνόπαυσης ή και εμμηνόπαυσης, θα έχεις παρατηρήσει κάποιες μικρές και σταδιακά μεγαλύτερες αλλαγές στο δέρμα του προσώπου σου. Εκτός από τις ρυτίδες που κάνουν την εμφάνισή τους το δέρμα χάνει την ικανότητα του να συγκρατεί την υγρασία οπότε γίνεται αρκετά ξηρό.

Ακόμη κι εάν δεν είχες ξηρή επιδερμίδα θα αρχίσεις σταδιακά να αντιλαμβάνεσαι ότι γίνεται πιο ευαίσθητη με το κρύο και φυσικά με τη ζέστη το καλοκαίρι. Σ’ αυτή την περίπτωση ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τα προϊόντα που χρησιμοποιείς έως τώρα και να τα προσαρμόσεις στις νέες σου ανάγκες.

Προτίμησε ήπια καθαριστικά και γαλακτώματα για το πλύσιμο του προσώπου που είναι ιδανικά για τις πιο ώριμες επιδερμίδες. Πολύ καλή επιλογή είναι τα καθαριστικά με έλαια που δεν ξηραίνουν το δέρμα.

Οι κρέμες σου πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς μια απλή ενυδατική δεν είναι πλέον αρκετή. Προτίμησε μια ενισχυμένη κρέμα με υαλουρονικό οξύ ή νιασίνη που θα δώσει λάμψη, θα λειάνει τις ρυτίδες και θα βοηθήσει στην ανόρθωση του προσώπου σου που ίσως έχει αρχίσει να χάνει τη σφριγηλότατά του. Μέσα στα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης το δέρμα χάνει το 30% του κολλαγόνου με αποτέλεσμα να «κρεμάει» και να χάνεται το περίγραμμα, γι’ αυτό χρειάζεται την απαραίτητη φροντίδα.

Πριν όμως αποφασίσεις να τρέξεις στον «ειδικό» ακολούθησε μερικούς βασικούς κανόνες για να παρατείνεις αυτή την επίσκεψη στην επόμενη δεκαετία της ζωής σου…

Καταρχήν προσπάθησε να ελέγξεις το βάρος σου, καθώς όσο περισσότερα μαγουλάκια έχεις τόσο πιο κουρασμένο δείχνει το δέρμα και το τραβάει προς τα κάτω.

Έτσι, εμφανίζονται οι γνάθοι, μόνιμες γραμμές ξεκινούν από την άκρη της μύτης και καταλήγουν στις γωνίες του στόματος και οι ρυτίδες που εμφανίζονταν μόνο με το χαμόγελο ή το συνοφρύωμα τώρα γίνονται ορατές συνεχώς. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστούν σακούλες κάτω από τα μάτια και μεγάλοι μαύροι κύκλοι.

Βασικό είναι πλέον να προσθέσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης κι άλλα προϊόντα όπως serum, κρέμες ματιών και νύχτας και φυσικά το αντιηλιακό που θα πρέπει να το «παντρευτείς».

Όσο περνούν τα χρόνια τα προϊόντα περιποίησης σου πρέπει να είναι καλύτερης ποιότητας και στοχευμένα σ’ αυτό που έχεις ανάγκη. Δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ ακριβά καθώς υπάρχουν πλέον στο εμπόριο πολλά και καλά προϊόντα, επώνυμα αλλά και μη, που είναι εξαιρετικά.

 Όμως το βασικό μετά την εμμηνόπαυση είναι να φροντίζεις την υγεία και την ψυχική σου κατάσταση γιατί κάποιες φορές η εμμηνόπαυση προκαλεί και στενάχωρα συναισθήματα.