Ποιος δεν θα ήθελε να έχει μια σχέση πετυχημένη που να αντέχει στον χρόνο και στις αντιξοότητες; Μια σχέση που να μπορείς να στηριχτείς, να είσαι ο εαυτός σου και να εξελίσσεσαι μέσα απ’ αυτήν! Για να το πετύχεις όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να έχεις συζητήσει διεξοδικά με τον σύντροφό σου κάποιες βασικές αξίες, τόσο δικές σου όσο και δικές του, για να δεις πόσο μπορεί να προχωρήσει η σχέση σου ή όχι.

Όσο πιο νωρίς κάνεις αυτή τη συζήτηση τόσο το καλύτερο για σένα, καθώς θα γλιτώσεις χρόνο και μελλοντικές απογοητεύσεις. Ο καθένας έχει τα πιστεύω του, αλλά σε μερικά θέματα καλό είναι να υπάρχει μια συμφωνία με τον άλλο, για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε μια σχέση μαζί του.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές αξίες που θα πρέπει να συζητήσεις με τον μελλοντικό σου σύντροφο;

Το στυλ της δέσμευσης

Αν είσαι σε μία καινούργια σχέση και νοιώθεις τον έρωτα να σε κατακλύζει, σίγουρα μια ερώτηση σχετικά με το είδος της δέσμευσης που έχεις με τον σύντροφό σου μπορεί να σου φαίνεται άκυρη. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι ο καθένας έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τις δεσμεύσεις.

Ενώ ορισμένοι σύντροφοι νοιώθουν μια χαρά να βγαίνουν διαρκώς με τον σύντροφο της ζωής τους, άλλα άτομα μπορεί να είναι δυσαρεστημένα μ΄ αυτό και να θέλουν να περιμένουν μέχρι την επισημοποίηση της σχέσης ή να βγαίνουν και με άλλους. Επίσης, μπορεί εσύ να θεωρείς ότι η σχέση σου είναι μοναδική ενώ ο άλλος να έχει μια πιο «ελεύθερη» αντίληψη. Είναι σημαντικό να προσδιορίσεις πού ανήκεις εσύ και που το άλλο σου μισό, καθώς και τα κατάλληλα επόμενα βήματα, αν βρίσκεστε σε διαφορετικά μήκη κύματος.

Η θρησκεία

Για πολλούς η θρησκεία αποτελεί βασικό κομμάτι της ζωής τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνύπαρξη με ένα άτομο διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορεί μερικές φορές να αποτελέσει εμπόδιο. Μπορεί βέβαια η θρησκεία να είναι το μοναδικό εμπόδιο στη σχέση δύο ανθρώπων, αν συμφωνούν σ’ όλα τα άλλα βασικά θέματα. Καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον σύντροφό σου θέματα όπως η ανατροφή παιδιών, ή τι είδους γάμο μπορεί να έχετε, αν οι θρησκευτικές σας αντιλήψεις είναι τελείως διαφορετικές.

Η άποψη για οικογένεια

Η δημιουργία οικογένειας μπορεί να είναι για σένα το επόμενο λογικό βήμα, μετά από μία μακροχρόνια σχέση. Δε σημαίνει όμως ότι και ο σύντροφός σου πιστεύει το ίδιο. Πολλοί άνθρωποι πλέον δε συμμερίζονται την ανάγκη για τη δημιουργία οικογένειας.

Είναι σημαντικό να αποφασίσετε από νωρίς ποια είναι τα κοινά σας σχέδιά όσον αφορά την οικογένεια, και όχι μόνο όσον αφορά τα παιδιά. Καλό θα ήταν να συζητήσετε πιθανές καταστάσεις διαβίωσης με μέλη της οικογένειας, όπως οι ηλικιωμένοι γονείς, καθώς και πιθανή συχνότητα επισκέψεων από μέλη της οικογένειας που ζουν μακριά. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σου μπορεί να αισθάνεται άβολα αν περνάει πολύ χρόνο με την οικογένειά σου ή αντίστροφα εσύ με τη δικιά του οικογένεια.

Οι καθημερινές συνήθειες

oi-axies-mias-petiximenis-sxesis-2

Αν η ζωή σου και αυτή του συντρόφου σου δεν σας επιτρέπει να περνάτε πολύ χρόνο μαζί, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει εντάσεις στη σχέση σας. Αν ο σύντροφός σου έχει κάποια συνήθεια που σε ενοχλεί, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ή ο τζόγος, καλό θα ήταν να το συζητήσεις με ειλικρίνεια μαζί του για να αποφύγεις μελλοντικές εντάσεις και δυσαρέσκειες.

Αν και οι δύο εμπλέκεστε σε διαφορετικές δραστηριότητες καλό θα ήταν να μιλήσετε μεταξύ σας και να πετύχετε κάποιον συμβιβασμό ώστε να μην αισθάνεται κάποιος από τους δύο παραμελημένος στη σχέση.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δύσκολα αλλάζει ένας άνθρωπος τις συνήθειες και την ιδιοσυγκρασία του. Και σίγουρα δεν θα τις αλλάξει για χάρη κάποιου άλλου, αν ο ίδιος δεν το θέλει.

Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε κοινά όλα τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητές σας, είναι όμως σημαντικό να βασίζετε τη σχέση σας στην αγάπη και στον σεβασμό αν θέλετε να έχετε μια υγιή σχέση.

Τα οικονομικά

Παρόλο που το οικονομικό μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα συζήτησης, είναι απαραίτητο να το συζητήσεις με τον άνθρωπο που σκοπεύεις να περάσεις ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου μαζί του.

Πώς θα διαχειρίζεστε τα χρήματα, ποιες θα είναι οι πιθανές οικονομικές σας υποχρεώσεις, πώς θα μοιράζεστε τα έξοδα του νοικοκυριού, είναι μερικές μόνο ερωτήσεις που θα πρέπει να έχετε συζητήσει πριν προχωρήσετε στα σχέδια για ένα κοινό μέλλον. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι σου, πού βλέπεις τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια από σήμερα; Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, μπορείς όμως να καταλάβεις πολλά πράγματα για τον άλλο από τον τρόπο που σκέφτεται για τον εαυτό του και το μέλλον του.

Κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, θα πρέπει να έχετε αναφέρει ο ένας στον άλλον, τυχόν χρέη, δάνεια ή άλλες οικονομικές δεσμεύσεις που μπορεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν τα σχέδια σας. Επίσης, οι ετήσιες οικονομικές απολαβές είναι ένα θέμα συζήτησης καθώς και σε ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας, ποιος από τους δύο, αν όχι και οι δύο, και σε τι βαθμό θα μετέχει στα ετήσια έξοδα και στις αυξανόμενες ανάγκες.

Αυτές οι συζητήσεις είναι καλύτερα να γίνονται πριν τη δημιουργία οικογενείας, καθώς μετά τα πράγματα μόνο πιο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν.

Σεξουαλικά θέματα

oi-axies-mias-petiximenis-sxesis-3

Το σεξ είναι ένα βασικό και απολαυστικό κομμάτι της σχέσης σου μπορεί όμως και να εξελιχθεί σε κάτι πολύπλοκο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συζητήσεις με τον σύντροφό σου τις προσδοκίες, τις προκλήσεις και άλλα θέματα της σεξουαλικής ζωής που σας αφορούν. Χρειάζεται να αισθάνεσαι άνετα με το σύντροφό σου και να μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά μαζί του για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Είναι καλύτερο να το έχετε συζητήσει από πριν, παρά να βρεθείτε αντιμέτωποι με εκπλήξεις στην κρεβατοκάμαρα!

Οι αξίες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής και της προσωπικότητάς σου γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρεις ένα σύντροφο που θα συμμερίζεστε τις βασικές αξίες για να μπορέσετε να χτίσετε μια κοινή ζωή μαζί. Μπορεί να αισθάνεσαι άβολα να ξεκινήσεις μια τέτοια κουβέντα με τον σύντροφό σου είναι όμως απαραίτητο να είσαι ειλικρινής και να μιλάς ελεύθερα για τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου. Η ουσιαστική και ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί για μια πετυχημένη σχέση!

Μπορεί να επιλέξεις το συμβιβασμό σε κάποια θέματα που δεν είναι τόσο ουσιώδη για σένα, μπορεί και όχι και να δώσεις τέλος σ’ αυτή τη σχέση. Όπως και να έχει η ευτυχία σου σε βάθος χρόνου, είναι αυτό που μετράει και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθείς και να αγωνίζεσαι!