Νηστίσιμη σπανακόπιτα
Ημέρες νηστείας και μια νόστιμη επιλογή για το μεσημεριανό σου τραπέζι, η σπανακόπιτα! Ένα γευστικό και λαχταριστό γεύμα για όλη την οικογένεια!
Ακολουθούμε τη συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου.
1 |
Προετοιμασία σπανακιού |
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαραίνουμε το σπανάκι σε τρεις δόσεις με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά δόση. Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη. |
|
2 |
Σωτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου |
Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο με ¼ της κούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην καούν. |
|
3 |
Προσθήκη μυρωδικών
5 λεπτά
|
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. |
|
4 |
Προσθήκη σπανακιού
10 λεπτά
|
Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να κρατήσουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 3 μέρες. |
|
5 |
Προετοιμασία για ψήσιμο |
Απλώνουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε στο ταψί τη γέμιση, καλύπτοντας όλο το ταψί, και στην κορυφή βάζουμε άλλα 6 φύλλα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και κόβουμε τη σπανακόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια. |
|
6 |
Ψήσιμο και σερβίρισμα |
Ψήνουμε στους 180 C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα. |