Ανήκεις και εσύ μήπως σ’ όσους ενώ χωρίσουν παρακολουθούν τους πρώην στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μέγα λάθος! Το καλύτερο είναι όταν χωρίζεις, να απομακρύνεσαι τελείως από τους πρώην σου. Δεν χρειάζεται να βλέπεις τι κάνουν, ή να μαθαίνεις νέα τους καθώς τις περισσότερες φορές αυτό μάλλον θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δημιούργησε μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια με τίτλο «Love Better» για τους νέους της χώρας της, πως να ξεπεράσουν τους χωρισμούς που βιώνουν. H Νέα Ζηλάνδια έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νεανικών αυτοκτονιών και στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να βρουν οι νέοι την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβάσμο τους. Επίσης, ως μακροπρόθεσμος στόχος της καμπάνιας είναι η πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας.

Οι χωρισμοί μπορεί να είναι έντονοι και βασανιστικοί, ακόμα και στις νεαρές ηλικίες, μπορεί να δημιουργήσουν συναισθηματικές αναταραχές και να επηρεάσουν σοβαρά την ψυχική υγεία του ατόμου. Συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς, χαμηλής αυτοεκτίμησης κυριαρχούν σ’ όσους έχουν χωρίσει. Η σκέψη σου μπορεί να θολώνει και να είναι δύσκολο να παίρνεις σωστές και αμερόληπτες αποφάσεις. Πόσο μάλλον όταν είσαι νέος, που τα πάντα σου φαίνονται διαφορετικά.

Η καμπάνια «Love Better» θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της και προσφέρει υποστήριξη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κανείς όταν τελειώνει το ειδύλλιο και προτείνει υγιείς τρόπους επεξεργασίας των συναισθημάτων του πόνου που μπορεί να αισθάνεται κάποιος. Η εκστρατεία, η οποία ζητά από τους ανθρώπους να «αποδεχτούν τα συναισθήματά τους», περιλαμβάνει νέους ανθρώπους που μοιράζονται πραγματικές ιστορίες για να βοηθήσουν τους συνομηλίκους τους που μπορεί να βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας με την πρωτοβουλία αυτή θέλει να υποστηρίξει τους νέους να αντιμετωπίσουν τον πόνο που νιώθουν και να γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουν το πρόβλημα χωρίς να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Επίσης, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα κάποιου μέσω των εμπειριών του μπορεί να τον βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών σχέσεων.

Αυτή η προσέγγιση δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής πουθενά αλλού. Στην καμπάνια χρησιμοποιούνται πραγματικές, ωμές ιστορίες και μεταφέρουν το μήνυμα στους νέους μέσω διαφόρων πλατφορμών που χρησιμοποιούν καθημερινά, αυτή είναι και η δύναμη της εκστρατείας. Θα περιλαμβάνει βίντεο, άρθρα, podcasts και άλλο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μεταξύ άλλων στο TikTok και το Instagram.

Το βίντεο που προβάλλεται έχει πραγματικά πλάνα από νέους ανθρώπους που συζητούν για το πώς περνούν τη διαδικασία ενός χωρισμού. Και το συμπέρασμα όλων; Να διαγράψουν τους πρώην τους από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν. Σταμάτα λοιπόν να παρακολουθείς τον πρώην σου, να μπαίνεις τυχαία στο προφίλ του για να δεις τι κάνει και τι ποστάρει και να καταστρώνεις σχέδια εκδίκησης. Εκείνος σε έχει αφήσει πίσω του και έχει προχωρήσει, μήπως είναι καιρός να κάνεις κι εσύ το ίδιο;

Έξι στους δέκα Νεοζηλανδούς ηλικίας 16-24 ετών έχουν περάσει τη φάση του χωρισμού και μια μεγάλη πλειοψηφία αυτών έχουν βιώσει ή να έχουν κάνει κάτι επιβλαβές στον εαυτό τους ή στους άλλους. Ποσοστό που σίγουρα δεν είναι αμελητέο.

Η καμπάνια «Love Better» είναι μια εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης στην οποία οι νέοι μοιράζονται πραγματικές ιστορίες για να βοηθήσουν τους συνομηλίκους τους που μπορεί να βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες και είναι ένα παράδειγμα μίμησης για πολλές ακόμα χώρες, καθώς η φάση του χωρισμού τους αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Βρες τρόπους υγιούς αντιμετώπισης ενός χωρισμού και μάθε να προχωράς μπροστά στη ζωή σου!