Linzer torte, η πάστα φλόρα αλλιώς
Αν σου αρέσει η πάστα φλόρα σου προτείνουμε μια διαφορετική αυστριακή εκδοχή της. Η λεγόμενη linzer torte, μια τάρτα με ζύμη από αμύγδαλο και γέμιση μαρμελάδας, θα σε ξετρελάνει. Δοκίμασέ την και σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις!
Ακολουθούμε τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου.
1 |
Ανακάτεμα υλικών |
Τρίβουμε τους βρασμένου κρόκους στον χοντρό τρίφτη ή στο μούλτι και τους ανακατεύουμε στο μίξερ (με το φτερό) μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά -πλην της μαρμελάδας- μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές. |
|
2 |
Ξεκούραση ζύμης
60 λεπτά
|
Αφήνουμε τη ζύμη για μια ώρα να ξεκουραστεί στο ψυγείο. |
|
3 |
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μία φόρμα |
Κόβουμε τα 2/3 της ζύμης και τα βάζουμε μέσα σε μια φόρμα τάρτας ή τσέρκι διαμέτρου 20 εκατοστών. Πιέζουμε τη ζύμη με το χέρι μας να απλώσει και να καλύψει όλο τον πάτο, σχηματίζοντας μια χοντρή ομοιόμορφη βάση. |
|
4 |
Προσθήκη μαρμελάδας |
Πάνω από αυτή απλώνουμε τη μαρμελάδα βατόμουρο, αφήνοντας κενό περιφερειακά (περίπου 1 εκατοστό). |
|
5 |
Σχηματίζουμε μπαστουνάκια |
Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε μπαστούνια. Τοποθετούμε τα μισά διαγωνίως επάνω στην επιφάνεια και κολλάμε τις άκρες τους πάνω στην περιφέρεια της βάσης. Έπειτα τοποθετούμε τα υπόλοιπα καθέτως προς τα προηγούμενα. |
|
6 |
Ψήσιμο
60 λεπτά
|
Ψήνουμε στους 160°C για 1 ώρα περίπου. |