Λαχταριστά σπιτικά μελομακάρονα
Τα βλέπεις στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία, αν κι έχουμε ακόμα μέρες για τα Χριστούγεννα. Σίγουρα θα τα έχεις λιγουρέψει κι εσύ. Τι θα έλεγες λοιπόν να φτιάξεις μερικά, σήμερα Κυριακή, έτσι για να έχεις ένα γλύκισμα στο σπίτι σου; Η συνταγή που σου προτείνουμε είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.
1 |
Ανάμειξη υλικών |
Βάζουμε σ’ ένα μπολ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά. |
|
2 |
Προσθήκη υπόλοιπων συστατικών |
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κονιάκ και τη σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. |
|
3 |
Προσθήκη αλευριού |
Μετά προσθέτουμε το αλεύρι μαζί το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, την αφήνουμε μερικά λεπτά να ξεκουραστεί. |
|
4 |
Προετοιμασία φούρνου |
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα, και βάζουμε μια λαδόκολλα σ’ ένα μεγάλο ταψί. |
|
5 |
Πλάσιμο μελομακάρονων |
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Μ’ ένα πιρούνι ή με το κατάλληλο εργαλείο (αν το έχουμε) τους κάνουμε το χαρακτηριστικό τους σχέδιο. |
|
6 |
Ψήσιμο |
Τα μελομακάρονα τα ψήνουμε στον αέρα για 20-25 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν ετοιμάσουμε το σιρόπι. |
|
7 |
Προετοιμασία σιροπιού |
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Ξαφρίζουμε και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. |
|
8 |
Σιρόπιασμα |
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 2-3 λεπτά και μετά τα βγάζουμε χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. |
|
9 |
Σερβίρισμα |
Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζουμε τα μελομακάρονα και τα πασπαλίζουμε από πάνω με ψιλοκομμένα καρύδια. |