Μια μαραθόπιτα που θα σου μείνει αξέχαστη
Η μαραθόπιτα, ή αλλιώς πίτα με μάραθο, είναι ένα απολαυστικό αλμυρό γλύκισμα. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τον αρωματικό μάραθο μ’ ένα μείγμα χόρτων, τυλιγμένο σε μια τραγανή σπιτική ζύμη, προσφέροντας μια γεύση από την ελληνική ύπαιθρο.
1 |
Προετοιμασία ζύμης |
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. |
|
2 |
Προσθήκη νερού |
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ελαστική ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό, γι’ αυτό το προσθέτουμε σταδιακά. Μόλις γίνει, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. |
|
3 |
Προετοιμασία γέμισης |
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. |
|
4 |
Προσθήκη μάραθου |
Προσθέτουμε στο τηγάνι τους ψιλοκομμένους βολβούς και τα κλωνάρια μάραθου. Μαγειρεύουμε μέχρι ο μάραθος να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρώς, περίπου 10-15 λεπτά. |
|
5 |
Προσθήκη χόρτων |
Ανακατεύουμε τα ανάμεικτα χόρτα, μαγειρεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς. |
|
6 |
Προθέρμανση φούρνου |
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. |
|
7 |
Ετοιμασία πίτας |
Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. |
|
8 |
Προσθήκη δεύτερου κομματιού της ζύμης |
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σ’ άλλο ένα λεπτό στρώμα και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες της ζύμης μεταξύ τους για να κλείσουμε την πίτα. Κάνουμε μερικές σχισμές στο πάνω στρώμα για να διαφεύγει ο ατμός. |
|
9 |
Ψήσιμο |
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι η κρούστα να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανή. |
|
10 |
Σερβίρισμα |
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρουμε. Μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. |