Μια παραδοσιακή φασολάδα για την Καθαρά Δευτέρα
Για την Καθαρά Δευτέρα, ένα δημοφιλές, παραδοσιακό, ελληνικό, σαρακοστιανό πιάτο είναι η φασολάδα. Η φασολάδα είναι ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα που ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις της νηστείας της ημέρας. Φτιάχνεται εύκολα, είναι χορταστική και ιδανική για να συγκεντρώσει τα μέλη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι.
1 |
Προετοιμασία φασολιών |
Στραγγίζουμε τα φασόλια που έχουν μουλιάσει όλη τη νύχτα και τα ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό. |
|
2 |
Προετοιμασία λαχανικών |
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. |
|
3 |
Προσθήκη των ντοματών |
Ανακατεύουμε στο μείγμα τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας. Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να αρωματιστεί το μείγμα. |
|
4 |
Προσθήκη φασολιών |
Προσθέτουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και μια λίγο θυμάρι. |
|
5 |
Βράσιμο |
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1-1,5 ώρα. Ελέγχουμε ανά διαστήματα και προσθέτουμε περισσότερο νερό αν χρειάζεται. |
|
6 |
Αλατοπιπέρωμα |
Μόλις μαγειρευτούν τα φασόλια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε και αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης. |
|
7 |
Σερβίρισμα |
Βάζουμε τη φασολάδα σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό. και τη σερβίρουμε ζεστή με ελιές (αν το επιθυμούμε). |
|
8 |
Μικρά μυστικά |
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μούλιασμα των φασολιών, το οποίο είναι ένα κρίσιμο βήμα για να μειωθεί ο χρόνος μαγειρέματος και να γίνουν τα φασόλια πιο εύπεπτα, θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας ή για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το μαγείρεμα. |